rum

Piraci, tatuaże i Krzysztof Kolumb – przepisy na drinki z rumu

Przy okazji ostatniego tekstu, dotyczącego olejku do brody Cyrulików wspominałem, że nie lubię whisky. No, nie lubię i tyle! Być może kiedyś lubiłem ją po prostu za bardzo, ale nie mam zamiaru się z tego tłumaczyć. Pod wpisem zaczęły pojawiać się komentarze, które częściej dotyczyły miłości do burbonu, niż treści samego wpisu. Większość to były żarty, ale ludzie – jest przecież tyle pysznych alkoholi!

Kiedy ktoś pyta mnie, jaki jest mój ulubiony alkohol, to z całą pewnością mogę powiedzieć, że jest to rum – napój piratów, rabusiów i przemytników!


Rum – skrócona historia

Rum pochodzi prawdopodobnie z Chin i Indii. Regionem, który najbardziej kojarzy się z rumem są Wyspy Karaibskie. Jego obecność w Europie zawdzięczamy Arabom oraz m.in. Krzysztofowi Kolumbowi, który przywiózł z jednej z wypraw sadzonki trzciny cukrowej, która jest jednym z podstawowych składników w produkcji rumu.

Pochodzenie słowa rum nie jest do końca znane. Jedna z teorii mówi, że pochodzi od ostatniej sylaby łacińskiej nazwy cukru – saccharrum. Inna sugeruje, że słowo rum wywodzi się od holenderskiego określenia kubka – roemer, jednak za najbardziej prawdopodobną uważa się wersję, że rum pochodzi od angielskiego słowa rum, które w języku potocznym oznacza tumult.


Rodzaje rumu

Rum nie jest może tak popularny, jak whisky, którą od jakiegoś czasu można kupić w cenie średniej jakości wódki, ale naprawdę warto się nad nim pochylić, bo daje nam bardzo dużo możliwości i jestem przekonany, że każdy znajdzie w nim swój smak.

Przede wszystkim, zacznijmy od tego, że rum rumowi nierówny. Na sklepowych półkach znajdziecie zwykle cztery rodzaje rumu: biały, czarny, złoty i tafię.

Tafia, to bardzo aromatyczny rum, który w odróżnieniu od pozostałych rodzajów nie leżakuje w beczkach. Jego wyrazisty aromat sprawia, że tafia nie jest najlepszym wyborem do drinków, ale idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast i rozgrzewającej herbaty.

Rum biały (zwany również srebrnym) ma lekki, łagodny, słodki smak i idealnie nadaje się do różnego rodzaju drinków.

Czarny rum ma zdecydowanie mocniejszy smak i aromat. Sprawdzi się w drinkach, ale ma również bardzo szerokie zastosowanie w kuchni.

Rum złoty (bursztynowy) zawdzięcza swój kolor beczkom, w których dojrzewa. W smaku jest nieco bardziej intensywny od białego.


Jak pić rum?

Wiele lat temu pracowałem jako barman i miałem przyjemność uczestniczyć w szkoleniu z rumu. To właśnie tam zakochałem się w jego smaku.

Rum idealnie nadaje się do drinków! Ilość możliwości miksowania rumu z różnymi dodatkami sprawia, że kupując butelkę rumu możemy za każdym razem pić drinka o innym smaku.


Cuba Libre

Cuba Libre, to najpopularniejszy drink na bazie rumu, który w kilka chwil możesz przygotować samemu w domu, a składniki znajdziesz w pierwszym, lepszym sklepie.

rum cuba libre


Składniki:

  • Rum (biały lub czarny) – 40 ml
  • Sok z cytryny (limonki) – 40 ml
  • Cola
  • Limonka

Możesz oczywiście wlać to wszystko do szklanki i masz gotowego drinka, ale jeśli chcesz zrobić wrażenie na osobach, którym podajesz Cuba Libre, będziesz potrzebował shakera.

Wrzuć do szklanki kilka kostek lodu oraz cząstki limonki i zalej colą tak, żeby zostało miejsce na alkohol. Do shakera wrzuć kilka kostek lodu, a następnie wlej rum i sok z cytryny. Energicznie wymieszaj i powoli, po kostkach lodu wlej do szklanki z colą. Nie wymaga to dużej wprawy, a w efekcie dostaniesz drinka, który będzie czarny na dole, a biały na górze.


Mojito

Mojito to król lata! Bardzo orzeźwiający koktajl, który jest ulubieńcem kobiet i zmorą barmanów! Mimo, że z pozoru wygląda to dosyć skomplikowanie, mojito bez problemu możesz przygotować w domowych warunkach.

rum mojito


Składniki:

  • Rum (biały) – 40 ml
  • Sok z limonki – 20 ml
  • Syrop cukrowy – 20 ml
  • Mięta
  • Woda gazowana
  • Limonka

Zacznij do pokruszenia lodu (jeśli nie masz kruszarki, to zawiń kostki w ścierkę i walnij kilka razy młotkiem) i wsyp go do szklanki. Dodaj rum, sok z limonki i syrop cukrowy (możesz go zrobić samemu rozpuszczając brązowy cukier w wodzie). Zerwij kilka liści mięty, ułóż na dłoni i klaśnij – wtedy mięta się „otworzy” i uwolni aromat. Dopełnij szklankę wodą, dorzuć cząstki limonki i dobrze wymieszaj.

Ilości soku z limonki i syropu cukrowego są bardzo umowne. Sprawdzaj różne konfiguracje i znajdź taką, która będzie Ci najbardziej smakować. Dla leniwych – syrop cukrowy i wodę możesz zastąpić Spritem.


Mój ulubiony drink z rumu, którego nazwy niestety nie pamiętam…

Jakoś tak wyszło, że ze szkoleń dotyczących alkoholu nie wszystko się pamięta. Tak właśnie jest w przypadku tego drinka. Jego przygotowanie wymaga zebrania składników, których nie znajdziecie w najbliższym sklepie, ale smak na pewno wynagrodzi Wam trud, który włożycie w jego przygotowanie.

Składniki:

  • Rum (czarny, w ostateczności biały) – 40ml
  • Likier kawowy (np. Kahlua) – 20ml
  • Sok z limonki – 20 ml
  • Sok żurawnowy

Szklankę napełnij kruszonym lodem, dodaj wszystkie składniki i wymieszaj – gotowe!


Bonus – grillowane banany w rumie

Nie każdy facet potrafi gotować, ale nie przekreśla to szans na zaskoczenie gości podczas grilla swoimi umiejętnościami. Ten prosty w przygotowaniu deser wymaga umiejętności posługiwania się nożem na poziomie „nie utnij sobie palców”.

Składniki:

  • Rum (biały lub czarny)
  • Banany
  • Czekolada
  • Wiórki kokosowe
  • Cynamon

Banany przekrój wzdłuż i ułóż na folii aluminiowej (po dwie połówki na kawałku folii). Boki folii unieś do góry, tak by nic się nie wylało i zalej banany rumem. Oprósz wszystko kawałkami czekolady i wiórkami kokosa i odrobiną cynamonu, a następnie połóż na chwilę na grillu – za kilka minut będzie gotowe.


Jaki rum wybrać?

Jeśli nie miałeś wcześniej do czynienia z rumem, to na początek proponuję rum biały. Na półkach sklepowych znajdziesz wiele marek rumu. Jeszcze niedawno najpopularniejszym rumem w Polsce było Bacardi – to bezpieczny wybór. Poza Bacardi na pewno trafisz na Havana Club – kubański rum, którego sprzedaż jest zakazana w USA (w Stanach, Bacardi sprzedaje zupełnie inny rum pod nazwą Havana Club). Sailor Jerry to z kolei rum, którego etykiety zdobią tatuaże jednego z najbardziej znanych tatuatorów w historii.

Jeśli nie jesteś koneserem i nie masz zamiaru rozpływać się nad smakiem i aromatem rumu, pijąc go na czysto ze specjalnego naczynia, to wybierz po prostu taki, który najbardziej Ci się podoba lub ten, którego cena będzie dla Ciebie odpowiednia.

Nie mam w zamyśle namawiania nikogo do picia alkoholu, ale zachęcam do poznawania nowych smaków. Na świecie poza wódą, browarem i łychą istnieje naprawdę wiele alkoholi, które nieraz Was zaskoczą!

A jakie są Wasze ulubione alkohole?

Czytaj więcej!

Pozdro!

Cześć! Z tej strony Krzysiek! Wbrew pozorom nie jestem blogiem, tylko człowiekiem i jest mi bardzo miło, że tu trafiłeś! Wejdź na fp Bearded, inked and awesome i zostaw lajka, komentarz lub po prostu udostępnij posta, jeśli uważasz że jest ciekawy. Wielkie dzięki!


Czytaj również:

Przepisy na drinki z rumu

Please follow and like us:

2 thoughts on “Piraci, tatuaże i Krzysztof Kolumb – przepisy na drinki z rumu

  1. Dla mnie rum to od jakiegoś czasu, podobnie jak gin, częsty wybór na imprezach. Smak jest naprawdę niezły, zwłaszcza w autorskich drinkach. Wódka nie ma „tego czegoś” 🙂

    1. Kiedyś zastanawiałem się, który alkohol wolę – rum czy gin, ale że po tonicu zawsze bolał mnie brzuch, to zostałem przy rumie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Enter Captcha Here : *

Reload Image