coffee & sons

7 rzeczy, których jeszcze nie wiecie o kawie – z wizytą w Coffee & Sons

Czy znacie kogoś, kto nie lubi kawy? Ja nie znam! Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez tego aromatycznego napoju. Na całym świecie wypija się około 2 miliardy filiżanek kawy dziennie. Kawa jest też, po ropie naftowej, drugim towarem na świecie pod względem wartości handlu. W Polsce, przez ostatnie 10 lat konsumpcja kawy wzrosła aż o 80%. Liczby mówią same za siebie – ludzie niewątpliwie kochają kawę!

W ten weekend miałem okazję odwiedzić palarnię kawy Coffee & Sons w Biłgoraju i dowiedzieć się, jaką drogę przebywa kawa zanim trafi do naszej filiżanki. Lublin i Biłgoraj dzieli niewiele ponad godzina drogi, więc nie mogłem tego odpuścić!

         

Coffee & Sons

Coffee & Sons, to rodzinna palarnia, która jako jedyna w Polsce może pochwalić się piecem GOTHOT z 1956 roku. Zanim ten unikatowy piec trafił do Coffee & Sons, stał w opłakanym stanie w starej stodole, a jego wygląd wskazywał na to, że jedyne miejsce, gdzie może się jeszcze przydać, to złomowisko. Po latach pracy, piec został wyremontowany, dostał nowe życie i odwdzięcza się za to w możliwie najlepszy sposób – najwyższą jakością wypalanej kawy. Kiedy zobaczyłem go na własne oczy, ciężko było mi uwierzyć, że ta wielka, budząca zachwyt maszyna przeszła taką drogę. Na żywo naprawdę robi wielkie wrażenie!

W ofercie palarni Coffee & Sons znajdziecie masę różnych, aromatycznych rodzajów kawy. Od łagodnych i delikatnych, po mocne i gęste. Każdy z pewnością znajdzie tu coś dla siebie. Warto też śledzić ich facebookowy profil, bo dzieje się tam naprawdę wiele ciekawych rzeczy. Serio!

         

Od plantacji do filiżanki

Daniel – właściciel palarni – przeprowadził mnie przez cały proces, który przechodzą ziarna kawy, zanim trafią do naszych domów i kawiarni.

Niestety, w Polsce nie można uprawiać kawy w naturalnych warunkach, a jej uprawa w warunkach szklarniowych byłaby nieopłacalna. Większość światowej produkcji kawy ma miejsce w Ameryce Południowej, Afryce oraz Azji. Liderem produkcji kawy jest Brazylia, z której pochodzi niemalże co trzecie jej ziarenko.

Do palarni kawa trafia w postaci zielonych ziaren. Mimo, że mówimy na nie „ziarna”, tak naprawdę są to owoce (jagody) kawowca. To, że niewypalone ziarna kawy są zielone wiedziałem już wcześniej, ale zdziwiło mnie, że są zdecydowanie mniejsze niż te, które znałem już po wypaleniu. Okazuje się, że w procesie palenia ziarna kawy tracą około 20% swojej masy, ale za to o mniej więcej tyle samo zwiększają swoją objętość.

Następnie kawa trafia do pieca. Sam proces palenia jest dosyć krótki – trwa od kilku do kilkudziesięciu minut, ale o jego powodzeniu decyduje bardzo dużo czynników. I nie mam tu na myśli tylko ustawień temperatury. Każdy najmniejszy błąd będzie miał wpływ na smak kawy, więc wiedza o wypalaniu odgrywa tu znaczącą rolę. Ogólnie rzecz biorąc, na etapie wypalania kształtują się podstawowe parametry smaku kawy. Po zakończeniu tego procesu, kawa jest gotowa do sprzedaży i spożycia.

         

Ekspres do kawy? Zapomnij! Zrób to ręcznie!

Od pachnącego napoju, który doda nam energii dzieli nas jeszcze dwie rzeczy – mielenie i parzenie. Te dwie czynności również mają duży wpływ na smak napoju. Prawdopodobnie każdy z nas pił kiedyś kawę z ekspresu (najczęściej automatycznego). Czy tak kawa jest najlepsza? Wątpię. Wiele osób parzy kawę w tradycyjny sposób – wsypując ją po prostu do szklanki i zalewając gorącą wodą, również tracąc tym samym możliwość wydobycia z niej tego, co najlepsze. Istnieje wiele alternatywnych metod parzenia: kawiarka, aeropress, dripper, chemex (dziś miałem okazję pierwszy raz wypić kawę przygotowywaną tą metodą – rewelacja) czy ta, z której korzystam w domu – french press. Nie będę opisywał dziś tych wszystkich metod, ale może kiedyś zrobię to w osobnym wpisie. Warto jednak zaznaczyć, że każda z tych metod wymaga odpowiedniej grubości mielenia. Na przykład do french pressa, kawa musi być zmielona grubiej, żeby sitko mogło skutecznie odfiltrować napój od „fusów”.

         

Zapomnisz o „nesce”!

Nie trzeba być znawcą kawy, by móc delektować się jej smakiem. Nawet taki laik jak ja jest w stanie docenić dobrą kawę. Ona po prostu smakuje inaczej. Powiem więcej – ten, kto spróbuje dobrej kawy, z pewnością nigdy nie będzie chciał z własnej woli wrócić do marketowej wersji zaparzanej w szklance. Dobra kawa jest po prostu dobra.

Kiedyś piliśmy w domu tylko kawę rozpuszczalną. Odkąd zaczęliśmy się bawić french pressem, wolimy nie pić kawy wcale, niż wrócić do tego kawopodobnego napoju w proszku. Naprawdę warto wydać te 30-50 zł i pić dobrą kawę (znajdziecie je np. tutaj).

Z rozmowy z Danielem dowiedziałem się, że polski rynek dobrej kawy wyraźnie się rozwija. Wcześniej żyłem w przekonaniu, że kawę w palarniach kupują głównie hipsterzy i kawiarnie, które mają o tym pojęcie. Okazało się jednak, że dobra kawa coraz częściej trafia do domu przeciętnego Kowalskiego. I bardzo dobrze, ponieważ każdy zasługuje na dobrą kawę!

coffee&sons

         

Ciekawostki o kawie!

Na koniec zebrałem kilka ciekawostek o kawie!

         

1. Kawa ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Regularne picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na takie choroby jak: cukrzyca typu II, choroby serca czy choroba Parkinsona, a także wpływa pozytywnie na nasze oskrzela. Dodatkowo u mężczyzn obniża ryzyko powstawania agresywnej formy raka prostaty. Kawa zawiera przeciwutleniacze, które są naszą bronią w walce z wolnymi rodnikami. Ponadto zawarta w kawie kofeina przyśpiesza metabolizm i wspomaga trawienie. Właśnie dlatego warto pić kawę!

2. Najdroższa kawa na świecie

Najdroższą kawą na świecie jest Kopi Luwak. 1 kg tej kawy to koszt około 1000 zł. Jej roczne „zbiory” wynoszą około 300-400 kg. Ten pochodzący z południowo-wschodniej Azji gatynek kawy wytwarzany jest z ziaren wydobytych z odchodów łaskuna (luwak, to tamtejsza nazwa tego zwierzęcia). Smacznego!

3. Spożycie kawy

Wiecie gdzie spożywa się najwięcej kawy? Wbrew pozorom nie są to ani znane z espresso Włochy, ani kojarzona z mocną, czarną kawą Turcja. Kraj, gdzie całkowite spożycie kawy jest największe to Stany Zjednoczone, ale wynik spowodowany jest w dużej mierze liczbą mieszkańców.

Krajem, w którym spożycie kawy jest największe w przeliczeniu na jedną osobę jest Finlandia – 12,9 kg kawy na głowę rocznie. W Polsce jest to około 3 kg kawy rocznie.

4. Najpopularniejsze gatunki kawy

Trzy najpopularniejsze gatunki kawy stanowią łącznie 97% całkowitego rynku upraw. Są to arabica (60%), robusta (36%) i excelsa (1%).

5. Kawa powodem rozwodu

W starożytnej Arabii istniało prawo mówiące, że żona ma prawo wziąć rozwód z mężem, jeśli ten nie zapewni jej odpowiedniej ilości kawy. Historia lubi się powtarzać, dlatego sprawdźcie czy macie kawę w swojej kuchni.

6. …

kofeina pod mikroskopem

Wiecie co to jest? Nie, to nie są szczypy z odpustu. Tak wygląda kofeina widziana pod mikroskopem. Wiem, że teraz lubicie ją jeszcze bardziej 😉

7. Kawa w służbie techniki

Kawa przysłużyła się również technice. Pierwsza „kamera internetowa” została stworzona przez grupę naukowców z Cambridge i skierowana na ekspres do kawy, by osoby z różnych części budynku mogły patrzeć na bieżąco czy kawa jest już gotowa.

coffee and sons

         

Jeśli znacie jeszcze jakieś ciekawe historie związane z kawą, to piszcie je w komentarzach!

         

Wielkie dzięki dla Daniela z Coffee & Sons za pyszną kawę w dobrym towarzystwie, możliwość odwiedzenia palarni i ciekawe opowieści o kawie i wszystkim, co z nią związane. Takie palenie to ja rozumiem! Palcie jak najdłużej i jak najwięcej! Robicie świetną robotę wkłądając w nią serce, dlatego kolejne sukcesy są tylko kwestią czasu.

Macie już ochotę na małą czarną? Zanim zrobisz, udostępnij ten wpis u siebie!

palarnia kawy

Pozdro!

Czytaj więcej!

Zdjęcia z palarni, które możecie tu zobaczyć wykonał Krzysztof Szlęzak dla Coffee & Sons (poza tym z moją mordą) .

Czytaj również:


         

Coffee & sons

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Enter Captcha Here : *

Reload Image


Notice: Undefined index: efbl_enable_popup in /home/beardedinked/domains/beardedinkedandawesome.pl/public_html/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/public/easy-facebook-likebox.php on line 455

Notice: Undefined index: efbl_enabe_if_home in /home/beardedinked/domains/beardedinkedandawesome.pl/public_html/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/public/easy-facebook-likebox.php on line 459

Notice: Undefined index: efbl_enabe_if_login in /home/beardedinked/domains/beardedinkedandawesome.pl/public_html/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/public/easy-facebook-likebox.php on line 471

Notice: Undefined index: efbl_enabe_if_login in /home/beardedinked/domains/beardedinkedandawesome.pl/public_html/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/public/easy-facebook-likebox.php on line 479

Notice: Undefined index: efbl_enabe_if_not_login in /home/beardedinked/domains/beardedinkedandawesome.pl/public_html/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/public/easy-facebook-likebox.php on line 488

Notice: Undefined index: efbl_do_not_show_on_mobile in /home/beardedinked/domains/beardedinkedandawesome.pl/public_html/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/public/easy-facebook-likebox.php on line 496

Notice: Undefined index: efbl_enable_popup in /home/beardedinked/domains/beardedinkedandawesome.pl/public_html/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/public/views/public.php on line 25

Notice: Undefined index: efbl_enable_popup in /home/beardedinked/domains/beardedinkedandawesome.pl/public_html/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/public/easy-facebook-likebox.php on line 455

Notice: Undefined index: efbl_enabe_if_home in /home/beardedinked/domains/beardedinkedandawesome.pl/public_html/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/public/easy-facebook-likebox.php on line 459

Notice: Undefined index: efbl_enabe_if_login in /home/beardedinked/domains/beardedinkedandawesome.pl/public_html/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/public/easy-facebook-likebox.php on line 471

Notice: Undefined index: efbl_enabe_if_login in /home/beardedinked/domains/beardedinkedandawesome.pl/public_html/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/public/easy-facebook-likebox.php on line 479

Notice: Undefined index: efbl_enabe_if_not_login in /home/beardedinked/domains/beardedinkedandawesome.pl/public_html/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/public/easy-facebook-likebox.php on line 488

Notice: Undefined index: efbl_do_not_show_on_mobile in /home/beardedinked/domains/beardedinkedandawesome.pl/public_html/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/public/easy-facebook-likebox.php on line 496

Notice: Undefined index: efbl_enable_popup in /home/beardedinked/domains/beardedinkedandawesome.pl/public_html/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/public/views/public.php on line 25